«Στίγμα ψυχικής υγείας, media και δημόσιος λόγος», διαδικτυακή εναρκτήρια εκδήλωση της καμπάνιας «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» (για την καταπολέμηση του στίγματος ψυχικής υγείας στο δημόσιο λόγο), 22 Μαρτίου 2021, 15.00 – 17.00

«Στίγμα ψυχικής υγείας, media και δημόσιος λόγος»

Διαδικτυακή εναρκτήρια εκδήλωση της καμπάνιας «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» (για την καταπολέμηση του στίγματος ψυχικής υγείας στο δημόσιο λόγο)

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, 15.00 – 17.00

www.svinoumetostigma.gr

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση «Στίγμα ψυχικής υγείας, media και δημόσιος λόγος» η οποία γίνεται στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 στις 15:00.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος και εταίρους το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και την Εταιρία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Επιπλέον, οι δράσεις του έργου έχουν την ευγενική υποστήριξη του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση».

Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση του στίγματος ψυχικής υγείας στο δημόσιο λόγο, την αποτροπή αποκλεισμού των συνανθρώπων μας με προβλήματα ψυχικής υγείας και την εξάλειψη των σχετικών διακρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν τα πρώτα ευρήματα της ομάδας έρευνας του έργου αναφορικά με το πως αναπαράγεται ο στιγματιστικός λόγος στα media και πως αυτό επηρεάζει τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον φορέα υλοποίησης και τους εταίρους του έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» και να ενημερωθούν για τις δράσεις και τους στόχους του προγράμματος.

Λόγω περιορισμένων θέσεων, παρακαλείστε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε εδώ: https://forms.gle/fjH9rwrVtpjsvozc6

Σας ενημερώνουμε πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά από τα κανάλια της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος στο YouTube και στο Facebook, καθώς και από το κανάλι του έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» στο Facebook.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

15:00 – 15:10 Προσέλευση – Συνδέσεις

15:10 – 15:20 Καλωσόρισμα, ευχαριστίες
Αθηνά Φραγκούλη – Σακελλαροπούλου, Λογοπεδικός-Λογοθεραπεύτρια (Ph.D.LRCSLT). Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος.
Φαίη Κουτζούκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Προγράμματος Active citizens fund, Solidarity Now.

15:20 – 16:35 Εισηγήσεις

• 15:20 -15:30 «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας». Το έργο, οι δράσεις και ο λόγος.

Παναγιώτα Φίτσιου, Ψυχολόγος MSc, ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνη έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας». Μέλος Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές (Υπουργείο Υγείας), Μέλος ΔΣ του Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία.

• 15:30 – 15:40 «Στιγματιστικός λόγος στα Media». Παρουσίαση έρευνας γραφείου δημοσιευμάτων (Desk research).
Δρ. Αγγελική Καρδαρά, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.), Επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας».

• 15:40 – 15:55 «Επιρροή και επιπτώσεις του στιγματιστικού λόγου στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας». Παρουσίαση συμπερασμάτων ομάδων εστίασης (Focus groups).
Αγγελική Καράντζαλη, Ψυχολόγος MSc, ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, Βοηθός συντονίστρια έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας».
Εύη Μυλωνάκη, Νομικός, Συνεργάτης ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, Μέλος ΔΣ «Αυτοεκπροσώπησης».

• 15:55-16:05 «Άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και στίγμα. Επιτυγχάνοντας την αλλαγή από εμάς για εμάς».
Βασιλοπούλου Αλεξάνδρα, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. [Η κ. Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου ανήκει στην ομάδα των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, λαμβάνει υπηρεσίες και διαμένει σε Προστατευμένο Διαμέρισμα της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος].

• 16:05-16:15 «Άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και στίγμα. Συνηγορία και αυτοσυνηγορία».
Γεωργία Γεωργίου, Εκπαιδεύτρια Ειδικών Δεξιοτήτων [Δασοπόνος] – Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα

• 16:15 – 16:25 «Η ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων για την καταπολέμηση του στίγματος στην ψυχική υγεία».
Δρ. Μαρία Μουσμούτη, Εκτελεστική Διευθύντρια Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

• 16:25 -16:35 «Ενισχύοντας τον αντιστιγματιστικό λόγο. Μια άσκηση επικοινωνίας».
Αντώνης Μπούγιας, ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος επικοινωνίας έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας».

16:35 – 16:45 Ερωτήσεις – Ανοιχτή συζήτηση

16:45 – 16:50 Κλείσιμο Εκδήλωσης
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Λούντζης, Κοινωνικός ανθρωπολόγος MPhil CAM, Νομικός, Διοικητικός διευθυντής Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων – Π. Σακελλαρόπουλος.