Για τον δάσκαλό μας…

Για τον δάσκαλό μας…

Αγαπημένε μας Δάσκαλε

Παρασκευή σήμερα  έχουμε ταξίδι στη Φωκίδα…

Και εμείς  στη Φωκίδα  το ίδιο λέγαμε Δάσκαλε μας  Αυτή τη βδομάδα έχουμε ταξίδι».

Τι παράξενο! Δε πηγαίναμε πουθενά! Το ταξίδι μας ήταν στατικό, στα ίδια και στα ίδια μέρη – μια ομάδα- όλοι γύρω- γύρω και ο δάσκαλος μας ο Σακέλ ανάμεσα μας καθόριζε τη ρώτα.

Πέρασαν πολλά χρόνια από το 1981 από  εκείνο  το πρώτο ταξίδι στη Φωκίδα.

Ακολούθησαν πολλά ταξίδια,  ανέβηκαν κατέβηκαν άνθρωποι πολλοί στο πλοίο στη κιβωτό αυτή.  Αλλά ούτε μια φορά δε ρουτινιάσαμε  δε βαρεθήκαμε  κάθε φορά να συζητάμε και να ξανασυζητάμε  και εσύ δάσκαλε μας να μας ρωτάς, να μας παροτρύνεις, να μας συμβουλεύεις να μας στηρίζεις να μας διδάσκεις  κοινωνική ψυχιατρική!  όχι μόνο! ιστορία γεωγραφία ! οι τόποι, οι συμβολισμοί  η σημασία τους, που είναι το σπίτι του αρρώστου, πως είναι ο χώρος όλα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Κι αν δεν υπήρχαν όλα αυτά  κι αν ήταν Αζήτητοι Ανύπαρκτοι  οι άνθρωποι  χωρίς Ταυτότητα από τα άσυλα μας έμαθες  πως θα πάψουν να είναι Αζήτητοι  θα αποκτήσουν Ταυτότητα  Πατρίδα, Σπίτια, συγγενείς και φίλους συναισθηματικούς δεσμούς- ανθρώπινους δεσμούς  που  αντικαθιστούν  τα άλλα δεσμά,  όπως μας έλεγες!

Σε λίγο θα φύγουμε για ένα ακόμη ταξίδι πολυαγαπημένε μας Δάσκαλε!

Παρασκευή ταξιδιού σήμερα! Άλλο ένα ταξίδι! Είμαστε στο Χρισσό – στη Μητρίδα γή- όπως την έλεγες. Η άλλη πατρίδα η Καλτεζά! Τόποι και οι δύο  που συνδέονται με τους αγώνες της πατρίδας μας. Και εσύ Δασκαλέ μας, ένας αγωνιστής ανάμεσα σ΄αυτούς, στον αγώνα για ανθρώπινα διακιώματα, στον αγώνα για την ισότητα και το σεβασμό στον κάθε άνθρωπο.

Σε λίγο θα φύγουμε για ένα ακόμη ταξίδι πολυαγαπημένε μας Δάσκαλε!

Δεν είναι όμως το τελευταίο ταξίδι! Αθηνά! Το ταξίδι συνεχίζεται στο υποσχόμαστε!

Αγγελική Καράμπελα
Συντονίστρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Φωκίδας